طرز تهیه خاک گلدان
همیشه مورد توجه پرورش دهندگان گلها و گیاهان زینتی است.
تا به اینجا شرایط ایده آل فیزیکی, شیمیایی و بیولوژیکی
خاک گلدان
و همچنین ویژگی های انواع مختلف خاک مورد استفاده در
ترکیب خاک گلدان
را مورد بررسی قراردادیم. با جمع بندی مطالب, روشن است که وجود
پیت ماس
در ترکیب خاک گلدان حایز اهمیت است. استفاده از پیت ماس به تنهایی هم می تواند نتیجه مطلوب را حاصل کند اما اغلب برای کاهش هزینه ها در ترکیب خاک گلدان از کوکوپیت, ماسه رودخانه و پرلیت نیز استفاده می شود. بهترین نتیجه زمانی به دست می آید که ترکیب حاوی 50-60 درصد پیت ماس باشد. ترکیبی از خاک های ذکر شده تمام شرایط مورد نیاز گیاه برای رشد را فراهم می کند. چراکه فاقد هر گونه آلودگی میکروبی، آفت و بذر علف های هرز است. خاصیت نفوذ پذیری و نگه داری آب بالایی دارد و در عین حال سرشار از مواد مغذی مورد نیاز رشد گیاه است که موجب می شود دسترسی ریشه گیاه به مواد غذایی در آن به راحتی اتفاق افتد. محدوده pH آن نیز در محدوده ای است که اکثر گلها بخوبی در آن رشد می کنند. از نظر چگالی نیز وضعیت مناسبی خواهد داشت کما انکه هوادهی به ریشه نیز به صورت مطلوب انجام خواهد شد.
کاکتوس ها از پرطرفدارترین گلها هستند. اگر شما جزوه آن دسته از افرادی هستید که به تازگی شروع به نگه داری از گلها در خانه کرده اید کاکتوس ها می توانند یکی از بهترین انتخاب های شما باشند. بدین جهت که در هوای گرم، محیط خشک، نور و آب کم هم به خوبی رشد می کنند و نیاز به توجه چندانی ندارند. کاکتوس ها به یک گلدان متخلخل با زهکشی و هوادهی بالا نیاز دارند. محیط طبیعی مناسب رشد کاکتوس ها بیابان های خشک و بی آب و علف و فاقد رطوبت هستند چرا که رطوبت بالا سبب پوسیدگی ریشه گیاه می شود. بنابراین خاک کاکتوس باید قابلیت جذب بالای آب را داشته باشد و توأمان پس از رساندن آب مورد نیاز به ریشه گیاه، سریع خشک شود. در عین حال کاکتوس به مواد آلی نیز نیاز دارد پس خاک آن باید دارای مواد آلی باشد. تجربه ده ساله من در پرورش این گیاهان نشان داده است که خاکی با ترکیب زیر می تواند مناسب ترین ترکیب برای کاکتوس ها باشد.
بنفشه آفریقایی گیاهی است بومی آفریقا. این گیاه بنفشه کامل نیست و اسم آن بخاطر شکل گلهای آن است. انواع بنفشه آفریقایی با گلهای صورتی، آبی و سفید وجود دارد. بنفشه آفریقایی گیاه خوش منظری است که غالباً به صورت کامل با زندگی آپارتمانی وفق می یابد و به صورت مداوم گل می دهد. برگهای این گیاه پرزدار، اغلب بیضی شکل و به رنگ سبز تیره اند. محیط رشد انواع بنفشه آفریقایی باید دمای حدود 21 تا 24 درجه سانتی گراد در روز و 15 درجه در شب را داشته باشد. چون زادگاه بنفشه آفریقایی جنگل های مرطوب آفریقاست، این گیاه به رطوبت بیشتری نسبت به سایر گیاهان نیاز دارد.
سه عامل رطوبت، تغذیه و هوا باید در خاک بنفشه آفریقایی مورد توجه قرار بگیرد. بنفشه آفریقایی در خاک هایی که به خوبی زهکشی می شوند رشد بهتری دارد که البته به گرما و رطوبتی که گیاهان دریافت می کنند نیز بستگی دارد. اگر خانه شما نسبت به آنچه توصیه می شود رطوبت کمتری دارد بایستی از خاکی برای بنفشه آفریقایی استفاده شود که از مواد آلی سرشار باشد و خیلی سریع خشک نشود.همچنین بنفشه آفریقایی در خاک اسیدی رشد مطلوب تری دارد. بهتر است خاک بنفشه آفریقایی هر 6 ماه یکبار عوض شود ولی تا زمانی که ریشه آن از گلدان بیرون نزده است، نیاز به تعویض گلدان نیست. در زیر سه نسبت متداول خاک گلدان بنفشه آفریقایی را ارایه می دهیم:
سانسوریا گیاهی است که زهکشی مناسب خاک گلدان در آن بسیار با اهمیت است بنابراین اضافه کردن پرلیت به منظور افزایش هوادهی خاک گل ضروری است. علاوه براین اگر سانسوریا در خاکی در حال رشد باشد که از نظر مواد آلی و خاک رس اشباع باشد، پوسیدگی ریشه می تواند رخ بدهد. خاک گلدان این گیاه باید بتواند مقدار مناسب آب را در خود به نحوی ذخیره کند که فقط خاک مرطوب شود نه خیس بدین منظور اضافه کردن مقداری ورمی کولیت و پیت ماس می تواند راه حل مناسبی باشد. به منظور کاشت و تعویض خاک گلدان سانسوریا باید به شیوه ی زیر عمل کرد:
پیت ماس
پیت ماس خالص دو لیتری
پیت ماس مخلوط ویژه خاک گلدان
پیت ماس خالص 250 لیتری